Bækken og bækkensmerter
Behandling til mænd og kvinder
Smerter i dit bækken kan opstå under graviditet eller efter en fødsel.
Når det handler om dit bækken og bækkensmerter kan være svært selv at afgøre om det stammer fra et eller flere af bækkenleddene, bækkenligamenterne, bækkenmusklerne eller bækkenbunden. Derfor vil det være oplagt at du bliver undersøgt og behandlet for dine bækkensmerter hos en GynObs fysioterapeut der arbejder med bækkenet og underlivet.
Nedsynkning af underlivet (prolaps)
Typiske symptomer på nedsunket underliv er fremfaldsfornemmelse, tyngde, bulefornemmelse i vagina, synligt fremfald, seksuel dysfunktion, fremmedlegemefornemmelse, nedsat livskvalitet mm. Prolaps kan også være årsag til evt. urininkontinens grundet nedsynkning af blære eller nedsynkning af livmoder. Bækkenbundstræning kan være med til at forbedre omfanget af din nedsynkning, dvs. mindske dine symptomer.
Dermed kan du opnå bedre livskvalitet.
Årsagerne til nedsynkning er bl.a. alder med deraf hormonelle forandringer, antal børnefødsler og instrumentelle forløsninger. Vigtigste risikofaktorer er vaginal fødsel og overvægt. Andre risikofaktorer er stort barn, instrumentel forløsning, prolaps-symptomer under graviditet, tungt fysisk arbejde, obstipation (forstoppelse), arv, overvægt (BMI>30), bindevævslidelser som fx Ehlers-Danlos og Marfans syndrom, tidligere pelvin kirurgi bl.a. fjernelse af livmoder og evt. andre sygdomme spiller også en rolle. Det er dine symptomer der afgør hvilken behandling du har gavn af.
Inkontinens og bækkensmerter
Inkontinens kan give bækkensmerter på grund af en overspændt bækkenbund der forsøger at holde på urin og/eller afføring. Inkontinens rammer 25-45% af alle kvinder. Fordelt på ca. 10 % af yngre kvinder og over 50% af ældre kvinder. Mænd lider af blæretømnings problemer og efterdryp. 70 % af mænd der er opereret mod prostatakræft har underlivssmerter og/eller lider af inkontinens indenfor det første år efter operationen. Inkontinens er en tabubelagt, men meget udbredt lidelse. Der er hjælp at hente, så gå ikke med problemet alene.
Graviditet og efterfødsel, bækkensmerter og bækkenløsning
Under en graviditet skal bækkenet kunne give sig og langsomt forberede sig på en fødsel hvor dit bækken skal kunne give sig ekstra meget. Hormonforandringen under en graviditet gør at led og ligamenter bliver bløde. Dette kan give smerter foran i bækkenet ved symfysen og/eller bagtil i SI-leddene (sakro-iliaca-leddene).
Bækkenløsning defineres ved smerter fra både symfysen og de to SI-led. Har du kun smerter foran i bækkenet ved symfysen, så kaldes det symfyseløsning. Det kan også ske at du kun har smerter fra det ene eller begge SI-led. Uanset hvorfra dine smerter kommer, og hvor meget du er plaget af bækkensmerter, er der meget der kan gøres for at afhjælpe disse smerter.
Rectus diastase – belaster dit bækken og kan forårsage bækkensmerter
En graviditet vil helt naturligt give en vægtøgning og dermed belaste dit bækken. Overvægt, generelt, vil også være en belastning for dit bækken og årsag til bækkensmerter. Begge situationer kan give rygsmerter og eventuelt også rectus diastase (delte mavemuskler). Rectus diastase, grundet overvægt, kan dermed også forekomme hos mænd. Rectus diastase opstår når dit bindevæv er udsat for en overbelastning gennem længere tid. Dette kan også give bækkensmerter og andre komplikationer i bækkenet som for eksempel inkontinens, nedsynkning af underlivet, fordøjelsesproblemer, brok og generelt øget tryk i bækkenet og bækkenmuskulaturen.
Bindevævet kan genoptrænes ved hjælp af funktionel træning (træning indbygget i dine hverdagsbevægelser). Også kendt som ”smart træning” da træningen består af korrektion af de hverdagsbevægelser du allerede laver. Dermed vil du drage fordel af det på lang sigt, da risikoen for tilbagefald vil minimeres.
Empelvic puden mod bækkensmerter
Har du decideret smerter i underlivet, forårsaget af for eksempel bækkenbundssmerter, vaginisme, myoser, arvæv eller menstruationssmerter kan empelvic puden være en god hjælp til selvhjælp. Empelvic puden er en fast lille pude der er formgivet til at skabe et tryk mod bækkenbunden. Når du sidder på puden vil du dermed kunne mærke hvordan din bækkenbund arbejder, spænder op og slapper af. Dermed vil det hjælpe til at du bedre kan mærke og træne din bækkenbund både til at spænde op, men også til at kunne give slip.
Rejsningsproblemer kan skyldes bækkensmerter
Rejsningsproblemer kan påvirke dit liv negativt. Det kan virke som et stort nederlag og det kan ramme din følelse af mandighed. Rejsningsproblemer, også kendt som impotens eller erektil dysfunktion (ED), kan bunde i fysiske som psykiske problemer. De mest almindelige problemer er: svag eller overspændt bækkenbund, for hyppige udløsninger, lavt eller faldende tetosteronniveau, KRAM-faktorer, medicin, dårligt selvværd og dårlige oplevelser, livskrise, stress og brud på tillid og/eller kontakt med din partner. Nervelidelse efter en ulykke eller i forbindelse med en neurologisk sygdom kan også være årsagen. Alt afhængigt af din problematik, er der hjælp at hente for at opnå så stærk og sund sexualitet som muligt for dig.
Fertilitet og fysioterapi til bækkenet
Fertilitetsproblemer kan skyldes bækkenproblemer som spændinger og nedsat bevægelighed i bækkenet. Nedsat bevægelighed og arvæv i bækkenet kan medføre nedsat iltning til vævet og dermed nedsat funktion. Dette gælder både mænd og kvinder. Fertilitetsfremmende fysioterapi tager udgangspunkt i Mojzisova-metoden. Mojzisova-metoden består af stabiliserende og mobiliserende øvelser af bækkenet og underlivet samt holdningsøvelser. Derudover bruges arvævsbehandlig (Wurn-metoden), laserlys, samt vejledning om kost, motionsvejledning og stress. Læs mere om Fertilitetsfremmende fysioterapi her.
Kranio-sakral terapi og dit bækken
Kranio-sakral terapi arbejder blandt andet med bevægelighed i bækkenet. Dette er helt essentielt i behandlingen med kranio-sakral terapi. Der arbejdes både med at løsne op for spændinger i led og i bløddele for at den kranio-sakrale væske (cerebro-spinal-væsken) kan flyde optimalt. Kranio-sakral terapi kan være en rigtig god hjælp i forbindelse med graviditet og efterfødsel.
Kranio-sakral terapi er også en stor hjælp i forbindelse med bækkensmerter, hovedpine eller andre smerter der skyldes spændinger i kroppen. Og et rigtig godt supplement til samtaleterapi i forbindelse med for eksempel stress.
Læs mere om Kranio-sakral terapi her.